В момента цивилизацията се намира в преломен момент. Срещу Русия отново се разгоря истинска война. Но ние дадохме отпор на международния тероризъм и ще защитим жителите на Донбас, като ще гарантираме и нашата сигурност. Това заяви в своята реч на Червения площад по случай Деня на победата - 9 май - руският президент Владимир Путин. 

Той отбеляза, че Москва иска да види бъдеще на мир, свобода и стабилност, а всяка идеология на превъзходство е отвратителна и неприемлива.

"Но западните елити говорят за своята изключителност, разиграват хората и провокират кървави конфликти, сеят русофобия и агресивен национализъм. Ние се гордеем с участниците в специалната военна операция. С всеки, който се сражава на първа линия, който под обстрел спасява ранени. Няма по-важно дело сега от вашата бойна работа. От вас днес зависи сигурността на Русия, от вас зависи бъдещето на нашата държава и народ. Вие с чест изпълнявате вашия воински дълг, като воювате за страната", подчерта Владимир Путин. 

Руският президент посочи, че Западът провокира конфликти и сътресения, унищожава ценности, за да продължи да налага своите правила, които всъщност са система на грабеж и насилие.

"Тяхната цел, и тук няма нищо ново, е да постигнат колапс и унищожение на страната ни, да зачеркнат резултатите от Втората световна война, окончателно да разбият системата на глобалната сигурност и международното право и да задушат всички суверенни центрове на развитие", каза президентът.

По думите на Путин, противниците на Русия са забравили кой е победил "чудовищното глобално зло във Великата отечествена война".

"Прекомерните амбиции и арогантността неизбежно предвещават трагедии. Точно по тази причина се случи катастрофата, която сега преживява украинският народ. Той стана заложник на държавен преврат и изградения на основата му престъпен режим от Запада, стана разменна монета в реализацията на западните жестоки и користни планове", добави руският държавен глава.

dir.bg