Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, представи основните направления, по които работи ЕС, за да окаже помощ на Украйна, предаде БТА.

"За мен е чест и привилегия да бъда тук на девети май - ден, в който празнуваме мира и единството в Европа, спомняме си уроците на нашата история и се убеждаваме, че трябва да живеем в по-добро бъдеще в името на следващите поколения", заяви тя на съвместна пресконференция с президента Зеленски.

Председателката на ЕК подчерта, че датата на визитата ѝ в Киев символизира и солидарността. "Работим по различни направления и ще представя някои от тях", допълни Фон дер Лайен. Следва част от речта ѝ, предадена от кореспондент на Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски информационни агенции, сред които е и БТА.

"Първият приоритет е да помогнем за осигуряването на боеприпаси на украинската армия. Знаете, че работим по три направления. Най-належащо сега е незабавното отпускане на боеприпаси от запасите на страните членки. Отделили сме 1 милиард евро за това и има ефект. Значителни запаси от боеприпаси вече са доставени или пътуват към Украйна, но спешно трябва да се направи още. Ето защо второто решение, за което се договорихме миналата седмица, предвижда отпускането на 1 милиард евро от европейските средства за мир за закупуване на 155-милинетрови и 152-милиметрови боеприпаси от държавите членки. А ускоряването работата ни в тази сфера ще помогне на държавите членки да увеличат мащаба на производството и да ускорят доставките на боеприпаси, за да отговорят на нуждите на Украйна и държавите членки.

Второто направление е финансовата подкрепа.

Продължаваме да оказваме жизненоважна финансова помощ на Украйна. Знаете, че разполагаме с пакет от 18 милиарда евро за цялата 2023 г., от които до момента вече сме разпределили 6 милиарда евро. Това допринася значително за преодоляване на бюджетния дефицит на Украйна. Но разбира се ние вече работим по финансовата подкрепа след 2023 г.

Третото направление е свързано със санкциите.

Продължаваме да правим всичко по силите си, за да разрушим военната машина на Путин и неговите приходи. Санкциите ни дават резултат. Ние например намалихме с почти две трети вноса си от Русия, като по този начин я лишихме от изключително важни източници на приходи. Така че вече сме наложили висока цена на Кремъл чрез 10-те последователни пакета от санкции. Миналия петък ЕК прие предложения 11-и пакет от санкции. Правим това в много тясна координация с нашите международни партньори, особено с Г-7. Позволете ми да се спра съвсем накратко на три елемента от този пакет.

Първо, усъвършенстваме съществуващите си инструменти. Така че добавяме още продукти към нашата транзитна лента. Например продукти, изработени чрез модерни технологии или части за самолети, които отиват в трети държави, вече няма да попадат в ръцете на Кремъл. Въпреки това ще трябва да предприемем допълнителни действия. Напоследък наблюдаваме ръст на изключително необичайни търговски потоци между ЕС и някои трети страни, като тези стоки след това се озовават в Русия.

И ето защо, второ, предлагаме нов инструмент за борба със заобикалянето на санкциите.

Ако видим, че стоки от ЕС отиват към трети страни и след това се озовават в Русия, бихме могли да предложим на страните членки да наложат санкции върху износа на тези стоки. Този инструмент ще бъде крайна мярка. И ще се използва предпазливо, след много внимателен анализ на риска и след одобрение от държавите членки на ЕС. Но не бива да има съмнение, че работим срещу заобикалянето на санкциите.

Третият елемент в този пакет е, че предложихме да се забранят сенчести структури от Русия и трети държави, които умишлено заобикалят нашите санкции.

Четвъртото направление, което обсъждахме, надхвърля темата за войната. И позволете ми да засегна бъдещето и паролите за членство на Украйна в ЕС. Комисията ясно определи седем стъпки, които Украйна трябва да предприеме, преди ЕК да препоръча на държавите членки да започнат преговори за присъединяване.

Украйна работи неуморно, интензивно и успешно по тези седем стъпки, въпреки трудностите при провеждането на реформите. Затова искам да изразя дълбокото си уважение към тази изключителна работа. Сега можете да разчитате на нашата подкрепа и на нашия експертен опит по време на целия процес. Работата трябва да продължи. Така че ЕК ще докладва на Съвета на ЕС през юни. Но най-важното е, че след това през октомври ще представи и писмен доклад.

Непосредственият приоритет сега е зеленият преход да преминава безпроблемно и на възможно най-ниска цена. Това изисква много тясно сътрудничество между различните заинтересовани страни. Ето защо ще създадем обща координационна платформа, с която отново да задействаме солидарността по всички линии.

dir.bg