9-членно жури на федералния съд в Манхатън призна бившия американски президент Доналд Тръмп за виновен по делото за опит за изнасилване на писателката и журналистка Джийн Карол, съобщи CNN. Съдът постанови тя да получи 2 млн. долара за уреждане на иска, както и още 3 млн. долара като обезщетение за клевета и уронване на репутацията ѝ. 


През ноември 2022 г. Карол подаде иск срещу Тръмп за това, че я е изнасилил през пролетта на 1996 г. в пробната на елитен магазин в центъра на Манхатън. Тръмп отрече, като каза, че Карол "не е неговият тип жена". 

През 2019 г. бившата журналистка заведе и гражданско дело срещу Тръмп за клевета, но тогава той не можеше да бъде съден заради имунитета си на президент, а тя не успя да заведе дело за изнасилване срещу него, защото давността на предполагаемото престъпление е изтекла. През 2022 г. обаче влезе в сила закон, според който жертва на сексуално посегателство може да заведе дело и за отдавна извършени престъпления.

През ноември същата година Тръмп обяви намерението си да се кандидатира за президент през 2024 г. Изслушванията по иска започнаха през април на фона на предизборната кампания. Тъй като делото не е наказателно, не се очаква изходът от процеса да попречи на кандидатурата на Тръмп в президентските избори.

Адвокатите на Доналд Тръмп настояха, че е необходим период на "охлаждане" за справедлив процес след "потока от тенденциозно медийно отразяване", както и след обвинителния акт на прокуратурата по делото за документна измама. 

На 4 април той бе обвинен във "фалшифициране на търговски документи от първа степен". Според прокурорите целта била да се прикрие информация, която би могла да попречи на Доналд Тръмп да спечели президентските избори през 2016 г.

Тръмп е първият американски президент в американската история, признат за виновен за сексуално посегателство. Решението на съда той определи като "пълен позор" и "продължение на най-големия лов на вещици на всички времена". 

Дир.бг