Външният министър на Украйна, повтаряйки коментарите, направени наскоро от министъра на отбраната на страната, предупреди да не се очаква твърде много от очакваната пролетна контраофанзива на украинската армия, предаде ДПА.

"Не считайте тази контраофанзива за последна, защото не знаем какво ще излезе от нея", заяви външният министър Дмитро Кулеба пред германския вестник "Билд" в коментари, публикувани днес.

Само ако тази офанзива успее да освободи окупираните от Русия територии, тя ще бъде последната, каза той. "Но ако не, това означава, че трябва да се подготвим за следващата контраофанзива".

Кулеба подчерта, че Украйна ще се нуждае от значително повече въоръжение за борбата си срещу руските окупационни сили.

"Защото, за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза той. Много зависи от Германия, чиято оръжейна компания “Райнметал“  е "един вид титан на оръжейната индустрия в Европа, а вероятно и в света".

Германската оръжейна компания “Райнметал“ произвежда популярния танк “Леопард“, припомня ДПА.

В допълнение към боеприпасите, танковете и системите за противовъздушна отбрана Украйна се нуждае преди всичко от бойни самолети. Кулеба разчита на помощ от Берлин, за да се снабди с модерни изтребители F-16. За разлика от танковете "Леопард", по този въпрос решението не трябва да се вземе от Германия, а от САЩ.

"Това, което очакваме от Германия, е да играе активна роля в изграждането на коалиция от държави: Кой ще убеди Съединените щати да натиснат зеления бутон?", попита Кулеба.

БТА/Днес.бг