Северна Корея е извършила хакерски пробив във вътрешната мрежа на Националната университетска болница в Сеул през 2021 г. и е откраднала личните данни на около 830 000 пациенти и служители, съобщи полицията, цитирана от Йонхап.

Южнокорейската полиция е установила, че севернокорейска хакерска група е проникнала в мрежата на Националната университетска болница в Сеул между май и юни 2021 г. Използвани са седем местни и чуждестранни компютърни сървъра, чрез които са били откраднати личните данни.

Адресът на интернет протокола и подходът, използван при атаката, съвпадат с тези на севернокорейски хакерски групи от предишни техни хакерски атаки.

Полицията все още не е изяснила за коя организация става въпрос, но служители предполагат, че зад хакерското нападение може да стои подкрепяната от Северна Корея хакерска група "Кимсуки". Групата е известна с кибератаката си срещу южнокорейска енергийната компания "Корея хидро енд нюклиър пауър" (Korea Hydro & Nuclear Power Co) през 2014 г.

Според властите най-новата атака може да е имала за цел кражбата на лична информация на високопоставени личности, които са се лекували в болницата. Изтекли са данните на около 2000 служители на Националната университетска болница в Сеул. Въпреки това няма информация за злоупотреба с откраднатите лични данни, отбелязва полицията.

БТА