Руските сили в Украйна са във все по-трудно положение, заяви днес в Брюксел ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от ДПА.

"Русия е в 15-ия месец на една война, която си мислеше, че ще спечели за три дни", изтъкна Бауер.

"Голиат изнемогва, тъй като Давид показа голяма жилавост и тактически гений, които бяха подкрепени от 50 страни по света", каза ръководителят на Военния комитет на НАТО.

Изявлението на Бауер е препратка към библейската история за Давид и Голиат, в която се разказва за това как младият Давид надделява с обикновена прашка над страшния великан Голиат.

Бауер направи изказването си в началото на заседание на военни ръководители от НАТО, посветено на нови планове за регионална отбрана.

В плановете се разисква въпросът за това как по по-добър начин да бъде защитавана територията на алианса при атака на Русия или на терористични организации.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че очаква лидерите на страните от НАТО да подкрепят новите планове на срещата си през юли и да постигнат споразумение за разширяване на производството на отбранително оборудване.

"Движим се в правилната посока, но не толкова бързо, колкото го изисква опасният свят, в който живеем", изтъкна Столтенберг.

БТА