Министерството на външните работи на Северна Корея предупреди Япония да не се присъединява към неотдавна обявената ядрена консултативна група между Южна Корея и САЩ и заяви, че това би направило региона на Североизточна Азия изключително нестабилен, предаде Ройтерс.

Групата, обявена по време на държавното посещение на южнокорейския президент Юн Сук-йол във Вашингтон през миналия месец, предвижда САЩ да предоставят на Сеул повече информация и право на глас в ядреното планиране при евентуален конфликт със Северна Корея.

"Ако Япония упорито прибягва до формирането на ръководения от САЩ тристранен военен съюз, това ще потопи Североизточна Азия в нестабилност и накрая ще я превърне в море от пламъци, където ще намери и своята гибел", се казва в статия на Института за японски изследвания към външното министерство.

Коментарът бе насочен към японският премиер Фумио Кишида, който бе на работно посещение в Южна Корея.

Ядрената консултативна група бе обявена като част от "Вашингтонската декларация", подписана по време на посещението на Юн във Вашингтон. Южнокорейският президент заяви, че декларацията е "подобрила" съюза със САЩ и че не е изключено и Япония да се присъедини към ядрената консултативна група.

Тя включва и подновено обещание от страна на Сеул да не се стреми към собствени ядрени бомби, въпреки че според последните проучвания мнозинството в страната иска Сеул да се сдобие с такива.

Очаква се Япония и Южна Корея да се договорят в началото на следващия месец да свържат радарите си чрез американска система, за да могат да обменят информация в реално време за балистичните ракети на Северна Корея, съобщи вчера Ройтерс, като се позова на лице, запознато със случая.

БТА