Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд одобри първия трансфер на конфискувани руски активи за употреба в Украйна, предаде Ройтерс. Това съобщи самият Гарланд в изявление, разпространено днес.

Миналата година американското министерство на правосъдието обвини руския олигарх Константин Малофеев в нарушаване на санкциите, наложени срещу Русия след инвазията й в Украйна. По-конкретно той е обвинен, че е финансирал руснаци, пропагандиращи сепаратизъм в Крим, пише БТА.

Гарланд съобщи, че тогава е била разпоредена "конфискацията на милиони долари от сметка в американска финансова институция, проследими до нарушенията на санкциите от страна на Малофеев". През февруари главният прокурор на САЩ каза, че е одобрил прехвърлянето на тези средства за използване в Украйна.

"Това представлява първия трансфер от САЩ на конфискувани руски активи за възстановяването на Украйна", заяви Гарланд и допълни, че "той няма да е последният".

През 2019 г. България забрани на Малофеев и на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников да влизат в страната ни заради шпионаж. Малко преди това същите обвинения бяха повдигнати срещу председателя на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов. Според разследващите има данни, че той е работил с Малофеев и Решетников.

Дир.бг