Започна  фестивалът „Друмеви театрални празници“ в Шумен. Той бе открит тази вечер с церемония, включваща запалване на фестивалния огън и издигане на знамето на театралния форум.

Пред театъра се събраха десетки шуменци, общински съветници, представители на общинската и областната администрация, актьори, театрали, спомоществователи на театралния форум.

На добър час на фестивала пред паметника на Добри Войников пожелаха заместник-кметът на община Шумен Найден Косев и директорът на шуменски театър Илия Виделинов.

По традиция, след официалното откриване бяха поднесени цветя през паметника на Добри Войников.

В тазгодишното издание на „Друмеви театрални празници“  са селектирани 11 български спектакъла. В програмата ще бъдат представени и непоставени текстове на пиеси, част от направлението „Авторски прочит“.

В съпътстващата програма на фестивала започват творческите ателиета на театър „Реплика“ за професионални артисти, които ще имат представление на 16 май в камерната зала на театъра.

Две са детските заглавия - „Браво, деца“ и „Фонтанът на желанията“. Първото представление е копродукция с Асоциация “Лигна” и Холандския културен център и ще се играе пред театъра на 14 май, а текстът за второто е писан специално за Драматично-кукления театър „Васил Друмев.  

Председател на журито ще е Лилия Абаджиева, а членове - Даниела Вичева от общинската администрация в Шумен и Петър Денчев, който ще замести Катя Петрова, както и журналистът Миглена Стефанова, която ще има съвещателен глас.

Билети за представленията могат да бъдат закупени онлайн и на касите на театъра. В продажба са и карти за всички представления на театралните празници.

ШУМ.БГ