Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак заяви днес, че през декември армията е знаела за ракета, която се насочва към страната, но но не е информирала правителството, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Полша е била в готовност за евентуално попадане на нейна територия на обекти от войната в съседна Украйна, особено след като двама души бяха убити близо до границата през ноември миналата година от, според заключенията на Варшава, неправилно изстреляна украинска ракета за противовъздушна отбрана.

През последните дни полски медии съобщиха, че военен обект, намерен в гора в Северна Полша през април, е бил руска стратегическа крилата ракета X-55 (РКВ-500) и че полските сили са видели, че обектът навлиза в полското въздушно пространство, но после са загубили следите му.

Блашчак заяви, че поисканата от него проверка е показала, че Оперативното командване на въоръжените сили е получило информация от Украйна за обекта, но не е предприело съответните действия.

"Установено е, че на 16 декември центърът за въздушни операции, подчинен на оперативния командир, е получил информация от украинската страна за обект, който се приближава към полското пространство, който може да е ракета", заяви Блашчак.

"Според заключенията от проверката оперативният командир не е изпълнил задълженията си да информира мен... и други служби, както е предвидено в процедурите относно обект, който се появи във въздушното пространство на Полша."

Полският премиер Матеуш Моравецки повтори днес, че е научил за съществуването на военния обект, открит в полска гора, за първи път през април.

На 15 ноември 2022 г. двама души загинаха в Полша след падане на ракета във ферма близо до границата с Украйна. Впоследствие бе установено, че става дума за украинска зенитна ракета, която е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана срещу руска ракета.

Дир.бг