Руските войски снощи са продължили атаките си в и около украинския град Бахмут, въпреки неотдавнашните си териториални загуби, предаде ДПА, като се позова на украинския генерален щаб. 

Руските атаки са били подкрепени и от изтребители, се казва в ежедневния доклад на украинското командване. Позицията на фронта е останала непроменена. 

За нови руски атаки се съобщава и в Маринка. Общо около 30 атаки на руски военни са били регистрирани снощи в източния участък на фронта край Бахмут, Маринка, Авдеевка и Лиман, се казва в доклада на генералния щаб.

Русия води война срещу Украйна вече повече от 14 месеца. От няколко месеца руските войски се опитват да разширят териториалните си завоевания в източната част на страната, припомня БТА. 

Междувременно руското министерство на отбраната снощи отрече съобщенията за украински военни пробиви по протежение на различни части на фронтовата линия в Източна Украйна, предаде Ройтерс. 

"Общата ситуация в района на специалната военна операция се намира под контрол", се казва в изявление на министерството, в което се употребява терминът на Кремъл за войната в Украйна. 

Американски танкове "Ейбрамс" за обучение на украинските сили пристигнаха в Германия предсрочно

Американски танкове "Ейбрамс" (Abrams), необходими за обучението на украинските сили, са пристигнали в Германия малко по-рано от предвиденото и са на път към военната база "Графенвьор", където обучението ще започне след две до три седмици, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители. 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред сенатската подкомисия по бюджетните кредити за отбрана, че САЩ са прехвърлили "няколко танка в театъра на военните действия", за да могат украинците да започнат обучение с тях. По думите му, когато те завършат обучението, което се очаква да продължи около 10 седмици, танковете "Ейбрамс", които в момента се произвеждат за украинските сили, ще бъдат готови. 

Американският служител заяви, че 31 танка "Ем1Ей1 Ейбрамс" (M1A1 Abrams), необходими за обучението, са пристигнали на пристанището в Бремерхафен, Германия миналия уикенд и ще стигнат до базата до началото на следващата седмица. Те ще пристигнат в "Графенвьор" с няколко седмици по-рано от предвиденото в графика, който беше очертан, когато военни лидери от цяла Европа и други страни се срещнаха в Германия миналия месец, за да обсъдят нуждите на Украйна за войната срещу Русия. 

Танковете, които САЩ предоставят на Украйна, се произвеждат по спецификациите на нейната армия и ще бъдат доставени в Украйна до началото на есента, точно когато военнослужещите приключат обучението си, посочва АП. 

САЩ съобщиха, че са одобрили продажбата на вертолети "Чинук" на Германия 

В същото време администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри продажбата на вертолети"Чинук" (Chinook) на Германия на стойност 8,5 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес. 

Одобрението идва в момент, когато войната в Украйна продължава да натоварва военните запаси на западните държави, но не е пряко свързано с конфликта. 

Държавният департамент съобщи, че е уведомил Конгреса, че САЩ ще продадат на Германия 60 вертолети"Чинук" заедно с двигатели и съответните резервни части, включително системи за предупреждение за ракетно нападение. "Чинук" е основният тежкотоварен вертолет на армията на САЩ, който се използва за транспортиране на войски и оборудване и беше широко използван по време на войните в Афганистан и Ирак, посочва АП. 

Продажбата има за цел да повиши военния капацитет на Германия в областта на тежкотоварните превози и да "възпре регионалните заплахи", заяви американското министерство. Не се предвижда вертолетите да бъдат използвани в Украйна. 

"Предложената продажба ще подкрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, като подобри сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа", добави ведомството.

Dir.bg