Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа са подписали предварително принципно споразумение в Джеда, предаде Ройтерс, като се позова на саудитската телевизия "Ал Арабия".


Двете враждуващи страни са заявили в споразумението от Джеда, че се ангажират да позволят на всички цивилни безопасно да напуснат районите на конфликта, както и да защитават цивилните доставки, се казва в съобщението.

Сделката включва и ангажимент да се даде приоритет на постигането на краткосрочно прекратяване на огъня, както и да се позволи преминаването на хуманитарна помощ, съобщи телевизия "Ашрак".

Подписаната от двете делегации декларация не представлява споразумение за прекратяване на огъня, а има за цел да насочи поведението на силите, за да се осигурят условия за приток на хуманитарна помощ, съобщиха високопоставени служители от Държавния департамент на САЩ.

Служителите, говорили пред репортери при условие за анонимност, заявиха, че все още предстои дълъг процес за постигане на крайната цел за окончателно прекратяване на военните действия, като и двете страни все още са "доста далеч една от друга", въпреки че те изразиха надежди, че постигнатото снощи споразумение ще даде тласък на процеса.

Съветът на ООН по правата на човека прие вчера резолюция, която насочва вниманието към нарастващия брой на смъртните случаи сред цивилното население и нарушенията на правата в Судан, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

В резултат на насилието в Судан досега са загинали над 600 души, включително цивилни, а стотици хиляди са били разселени. Сраженията се разпространиха и в други региони, като например в размирната провинция Дарфур.


Съветът по правата на човека, в който има 47 държави членки на ООН, прие резолюцията с малко мнозинство - 18 държави гласуваха за нея, 15 бяха против, а 14 други държави се въздържаха. Резолюцията има за цел да продължи разглеждането на нарушенията на правата на човека, които се извършват в Судан от 15 април насам.

Сраженията в Судан започнаха в резултат на борбата за власт между началника на суданската армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан и съперника му генерал Мохамед Хамдан Дагало, който ръководи паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Арабските и африканските държави - включително Судан - бяха сред 15-те страни, които отхвърлиха предложението на ООН, като го посочиха като потенциална пречка за продължаващите мирни преговори.

Представителят на Алжир, Фаузия Бумайза-Мебари, заяви, че резолюцията може да изпрати негативно послание към "враждуващите страни" и да провали продължаващите в Саудитска Арабия преговори между военните и Силите за бърза подкрепа.

По подобен начин посланикът на Китай заяви, че държавата и нейните враждуващи страни трябва да бъдат "свободни от външен натиск".

Междувременно повечето западни държави гласуваха "за", като Европа и Съединените щати бяха съавтори на проекторезолюцията.

По време на встъпителната реч на сесията върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк обвини и двете сили в нарушаване на международното хуманитарно право. Тюрк обвини суданската армия, че извършва нападения в гъсто населени райони, а Силите за бърза подкрепа, че завземат "множество сгради" в столицата Хартум, за да ги използват като "оперативни бази, изселвайки жителите и извършвайки нападения".

ООН изрази загриженост относно тежкото положение на цивилните и притеснения относно продоволствената сигурност и доставките на помощи и призова за подкрепа на съседните държави, които приемат хора, бягащи от продължаващото насилие.

"Получихме и няколко доклада, в които се твърди, че има сексуално насилие от страна на униформени, както и твърдения за незаконни убийства и насилствени изчезвания", заяви Тюрк.

В отговор на забележките на Тюрк посланикът на САЩ в Съвета по правата на човека към ООН Мишел Тейлър осъди нападенията срещу болници и здравни заведения. По време на боевете множество болници в Хартум бяха повредени и принудени да затворят.

Отделно от това десетки независими експерти, работещи със Съвета на ООН по правата на човека, излязоха днес със съвместно изявление, позовавайки се на съобщения, че "цивилни граждани от всички възрасти са подложени на различни нарушения на правата на човека" в Судан, включително сексуални посегателства, насилие, основано на пола, грабежи и недостиг на храна, вода и здравни грижи.

Dir.bg