Руски съд снощи постанови двугодишна присъда на жена от Санкт Петербург, оставила бележка на гроба на родителите на Владимир Путин, на която пише, че са "отгледали изрод и убиец", предаде Асошиейтед прес.

Съдът призна 60-годишната Ирина Цибанева за виновна в оскверняване на погребални места, мотивирано от политическа омраза.

Адвокатът ѝ каза, че тя не се е признала за виновна, тъй като не е осквернила гроба физически и не е търсила публичност за действието си.

Бележката, която Цибанева оставила на охранявания гроб в навечерието на рождения ден на Путин през октомври, гласи: "Родители на маниак, вземете го със себе си. Той причинява толкова много болка и проблеми. Целият свят се моли за смъртта му. Смърт за Путин. Отгледахте изрод и убиец".

Откакто Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., правителството започна да репресира несъгласните с него по начин, невиждан от времето на Съветския съюз.

В друг случай руска правителствена агенция добави актьора Артур Смолянинов и бившия съветник на украинския президент Олексий Арестович към списъка с "екстремисти и терористи".

В интервю за европейското издание на независимия руски вестник "Новая Газета", публикувано през януари, Смолянинов каза, че хипотетично би участвал във военни действия само на страната на Украйна.

Олексий Арестович подаде оставка, след като заяви в интернет, че руската ракета, причинила смъртта на 45 души в град Днепър, е попаднала в жилищна сграда в резултат на действията на украинската противовъздушна отбрана.

БТА/Днес.бг