Десетки хиляди изпълниха улиците на сръбската столица Белград тази вечер, участвайки в организирания от опозицията протест под мотото "Сърбия срещу насилието". Това бе най-големият протест в балканската държава през последните 10 години, съобщи Би Би Си.
Балканите

Демонстрантите се събраха първо пред Народната скупщина, а сред множеството бяха Сърджан Миливоевич от Демократическата партия, председателят на Народната партия Вук Йеремич, ръководителят на парламентарната група на Народната партия Мирослав Алексич, депутатът от "Длъжни сме-Заедно" Александър Йованович Чута и други.

Представителите на опозицията представиха няколко искания за извънредната сесия на сръбския парламент на 18 май, на която ще бъде обсъдена ситуацията в страната след двете масови стрелби, при които бяха убити 17 души - деца и младежи.

Те настояват за оставките на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и директора на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин, за оттеглянето на целия Регулаторен орган за контрол на работата на медиите (РЕМ), който смятат за отговорен за пропагандиране на насилие, агресия и безнравственост по телевизии с национална честота, както и за отнемането на националните честоти на телевизиите Pink и Happy, и за забрана на печатни медии по същите причини.

След изчитането на исканията протестиращите се насочиха към моста "Газела" и част от международната магистрала, които бяха блокирани за два часа. Хората скандираха "Вучич, махай се" и "Оставка", а на един от транспарантите пишеше: "Включи си мозъка, изключи Пинк".

"Това е непоносимо. Толкова глупости, толкова несправедливост и наглост са непоносими и не могат да продължат", каза пред "Данас" един от протестиращите Мирко Филипович.

Министърът на транспорта Горан Весич пък заяви, че блокирането на моста "Газела" е незаконен акт и криминално престъпление.

"Блокирането на моста спря движението по нашия най-важен международен транспортен коридор. През "Газела" на ден преминават 128 000 автомобила, както и 1351 автобуса по осем линии на градския транспорт, в които се превозват почти 200 000 души. Остро осъждам действията на онези, които блокираха моста", добави Весич.

Дир.бг