Назначените от Русия власти в Луганска област в Източна Украйна обвиниха Киев, че е изстрелял ракети по промишлен комплекс в главния град на региона Луганск, разположен на около 100 километра от фронтовата линия, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, които показват голям облак от гъст черен дим над град Луганск. Руските власти твърдят, че това е промишлен обект, който е бил ударен от две ракети, изстреляни от Украйна.

Наблюдателите смятат, че Украйна може да е използвала нови ракети с по-голям обсег, тъй като градът се намира далече от украинските позиции, съобщава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че няма потвърждение за тези твърдения от независим източник.

Няма официална реакция и от страна на Киев относно твърденията за ракетните удари.

Украинската телевизия съобщи за експлозии в града, цитирайки местни жители, според които взривовете са станали в централен квартал, близо до фабрика.

Руските власти в Луганск заявиха, че по първоначална информация няма жертви сред цивилното население и се разследва какъв вид оръжие е било използвано при удара.

Луганск се намира в Източна Украйна на около 30 километра от границата с Русия и на 100 километра от фронтовата линия на сраженията.

Това поставя града извън обсега на повечето ракети с по-малък обсег, като например доставяните от САЩ ракети "Хаймарс" (HIMARS), които Украйна до голяма степен използва досега в конфликта.

Тази седмица Великобритания съобщи, че е снабдила Украйна с ракети, които имат по-голям обсег на действие и могат да поразяват цели на разстояние 300 километра - най-далекобойните ракети, които са били доставяни на Украйна от западните ѝ партньори.

Дир.бг