От утре, 17 май 2023 г. започва поетапно спиране на електрозахранването на обекти на ВиК Шумен по искане на настоящия доставчик на електроенергия на водоснабдителното дружество КУМЕР ООД, съобщиха от Енерго Про.

Крайната мярка се предприема от доставчика на електроенергия с цел ограничаване на натрупания до момента огромен дълг за консумирана електроенергия.

Прекъсването ще засегне помпени станции на ВиК-Шумен, което означава, че редица клиенти на дружеството ще останат без водоподаване заради неплащане на задължения от страна на ВиК-Шумен.

Преустановяване на електрозахранването на помпените станции на ВиК Шумен по предварително изготвен график ще има за Шумен – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място, Велики Преслав – почти целият град, Нови пазар – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; част от населените места на територията на следните общини – Община Хитрино, Община Каолиново и Община Венец.

ЕРП Север, електроразпределителното дружество от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, в качеството на лицензиран мрежови доставчик за територията, има законово задължение да изпълни искането на доставчик за прекъсване поради неплащане и ще се съобрази с неговото предписание.

Първоначалните изключвания на тока започват на 17 май от 10:00 ч. до 14:00 ч. и на 18 май – от 10:00 ч. до 16:00 ч.

'При липса на плащане или договореност с доставчика от страна на ВиК Шумен, прекъсването ще продължи от 22 май в 10:00 ч. до издължаване, съгласно обявения график от страна на КУМЕР ООД. Без водоподаване ще останат части от изброените по-горе населени места, чиито помпени станции ще бъдат с изключено електрозахранване" казаха още от Енерго Про.

От там посочиха още, че а създалата се неблагоприятна ситуация ЕРП Север сигнализира многократно отговорните институции Български ВиК Холдинг, МРРБ, Министерство на енергетиката, КЕВР, ДАНС, Областна администрация Шумен, Община Шумен, РД Пожарна безопасност и защита на населението с копие до ВиК Шумен.

По-рано днес от ВиК-Шумен изпратиха до медиите прессъобщение, в което се казва, че ВиК – Шумен изпълнява план за оздравяване на дружеството. Целта е да се повиши събираемостта и да се подобри отчетността на измервателните средства.

В прессъобщението не се споменава за натрупаните и неплатени сметки към доставчика на ел.енергия.

В него е посочено, че към 01.03.2023 г.  несъбраните вземания на ВиК - Шумен, включително и съдебните, са били в размер на 3 077 657 лв., а към  15.05.2023 г. тази сума е намалена до 1 669 322 лв.

След изнасянето на информация за спирането на тока към помпените станции ШУМ.БГ се свърза с пресцентъра на ВиК-Шумен, откъдето заявиха, че в утрешния ден ръководството ще направи специално изявление за състоянието на дружеството и създалата се ситуация с доставчика на електроенергия.  

ШУМ.БГ