На фона на все още неясните резултати от президентските избори в Турция не се очаква въпросът с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО да бъде разрешен скоро, каза шведският премиер Улф Кристершон , цитиран от ДПА.

“В момента не можем да очакваме да има развитие по въпроса. В момента Турция е заета с вътрешната си политика“, каза днес Кристершон за шведската телеграфна агенция (ТТ) .

“Ясно е, че времето изтича“, заяви той, имайки предвид заявките на страната си да се присъедини към Алианса преди срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс. Все пак Кристершон все още се надява, че дотогава Анкара ще даде зелена светлина на кандидатурата на Швеция, добави той.

Миналата година след руската инвазия в Украйна Швеция и Финландия внесоха кандидатурите си за присъединяване към НАТО, които трябва да бъдат одобрени от всички страни членки на Aлианса. Докато Финландия успя да влезе в НАТО през април, кандидатурата на Швеция все още не е одобрена, тъй като Турция продължава да обвинява скандинавската страна в липса на ангажираност срещу "терористични организации“, като забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), припомня АП.

Вторият тур на президентските избори в Турция ще бъде на 28 май.

БТА