Искове срещу представители на гръцките железници, но и срещу политически лица са внесли роднини на жертвите в железопътната катастрофа в долината Темпе в Централна Гърция на 28 февруари, при която загинаха 57 души.

Както съобщи представителят на сдружението на роднините на жертвите Христос Константинидис, жалбата пред Апелативния съд в Лариса е срещу премиера Кириакос Мицотакис, срещу компетентните министри от настоящото и предишни правителства, както и срещу служители на железниците.

Константинидис обясни, че цел на жалбата е да бъде извършено разследване назад в миналото, което да обхваща 15 години, за да бъде установена отговорността евентуално и на други лица освен обвиняемите в момента.

Катастрофата в Темпе стана късно вечерта на 28 февруари при челен сблъсък между пътнически и товарен влак близо до град Лариса, припомня БТА. Много от жертвите бяха млади хора, предимно студенти, завръщащи се в Солун след дълъг уикенд по родните си места.

Обвинения за причиняването на катастрофата до момента са повдигнати на дежурния ръководител на движението на гарата в Лариса, още двама ръководители на движението и един инспектор от железопътната инфраструктурна компания.

Дир.бг