Две големи антитерористични операции, насочени срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ) и срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) бяха предприети днес в Турция, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

При акция, която се извършва в Истанбул и още два окръга, са били задържани дванайсет предполагаеми членове на ДАЕШ.

През 2013 г. Турция бе една от първите страни, които включиха "Ислямска държава" в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко 10 самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.

Междувременно рано тази сутрин бе предприета и операция срещу младежкия клон на Кюрдската работническа партия (ПКК) в окръзите Мерсин, Адана, Анкара, Измир и Анталия. Досега са претърсени 28 адреса и са задържани много предполагаеми членове на ПКК. Те са заподозрени в извършване на терористична пропаганда в социалните мрежи и оказване на подкрепа на членове на групировката, намиращи се в затвора.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

БТА