Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че Украйна не може да спечели войната с Русия, призовавайки за преговори с Москва за прекратяване на конфликта, предаде "Франс прес".


Унгарският лидер, който се противопоставя на други членове на Европейския съюз по въпроса с тази война и отказва да предостави военна помощ на своя украински съсед, повтори призивите си за прекратяване на огъня.


"Очевидно е, че военното решение не работи", каза той по време на икономически форум в Катар и добави, че руската инвазия е резултат от "провал на дипломацията". "Ако погледнем реалността, числата, контекста и факта, че НАТО не е готова да изпрати войски, очевидно е, че няма да има победа за горките украинци на бойното поле. Това е моята позиция", отбеляза Орбан.

Унгарският премиер, който поддържа връзки с Кремъл, е един от малкото лидери, ако не и единственият в ЕС, който не е посещавал Киев.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел потвърди днес, че Унгария е отказала да деблокира отпускането на нов транш военна помощ от ЕС за Украйна, като същевременно каза, че е "сигурен", че такъв ще бъде отпуснат. Според Виктор Орбан след прекратяване на огъня с Москва трябва да се договори ново споразумение за европейска сигурност.


"Като държава Украйна, разбира се, е много важна, но в по-дългосрочен план, от стратегическа гледна точка, залогът е бъдещата сигурност на Европа", каза Орбан. И добави: "Ясно е, че без САЩ няма архитектура за сигурност за Европа. И тази война може да бъде спряна само ако руснаците постигнат споразумение с Вашингтон", добави той.


Унгарският премиер разкритикува и лидерите на ЕС, че са твърде "интелектуални". Отношенията между Унгария и Швеция трябва да се подобрят, преди да бъде одобрена кандидатурата на скандинавската страна за членство в НАТО, каза също днес унгарският премиер Виктор Орбан по време на икономически форум в Катар, цитиран от "Ройтерс".


Швеция и съседката ѝ Финландия подадоха кандидатурите си за членство в НАТО миналата година, след като започна руската инвазия в Украйна. Молбата на Швеция за присъединяване към алианса обаче все още не е удовлетворена заради Турция и Унгария, като Будапеща изтъква критиките, отправени от Швеция по отношение на позицията на Орбан относно демокрацията и върховенството на закона, отбелязва агенцията.

"Политическите отношения между Унгария и Швеция са изключително обтегнати", каза Орбан. "Не искаме да пренасяме конфликта помежду ни в НАТО", добави той. Все още не е насрочен ден, в който унгарският парламент ще гласува кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, която трябва да бъде ратифицирана от всичките страни - членки на алианса.
През юли ще има среща на върха на НАТО.

Тази седмица Орбан е на посещение в Катар, с който миналата година унгарското правителство започна преговори за закупуването на втечнен природен газ. "Преговорите все още не са приключили", заяви днес унгарският премиер.

Освен това Катар проявява интерес към летището в Будапеща, каза Орбан по време на форума и добави, че "катарците са добре дошли" в Унгария.

Дневник