Русия и Китай подписват днес редица двустранни споразумения по време на посещението на руския премиер Михаил Мишустин в Пекин, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато двете големи съседни държави се ангажират с по-тясно сътрудничество въпреки, че Западът продължава да бъде критично настроен за връзките помежду им на фона на войната в Украйна.

Руският премиер Мишустин, най-високопоставеният официален представител на Русия, който е на посещение в Пекин, след като Москва изпрати многохилядна армия в Украйна през февруари 2022 г., трябва да води разговори с китайския президент Си Цзинпин и премиера Ли Цян, съобщи руското правителство.

"В резултат на разговорите е планирано да бъдат подписани редица двустранни споразумения", предаде руската агенция Интерфакс без да съобщи повече подробности.

Правителствата на Русия и Китай работят координирано по изпълнението на договореностите, които бяха постигнати в хода на посещението през март в Москва на председателя на КНР Си Цзинпин, отбеляза руският премиер.

Мишустин подчерта, че днес отношенията между Русия и Китай "се намират на безпрецедентно високо равнище, характеризират се с взаимно уважение на двустранните интереси и стремеж съвместно да отговорят на новите предизвикателства, свързани със засилващата се нестабилност на международната арена и натиска чрез санкции от страна на колективния Запад.

Руският премиер води разговорите с китайския си колега Ли Цян заедно с делегация в разширен състав, в която участват и други членове на руското правителство, държавни корпорации и финансови организации от Русия, отбелязва ТАСС.

Китайският премиер Ли Цян заяви, че Китай е готов да работи с Русия, за да насърчи прагматичното им сътрудничество в различни области и да го издигне на "ново ниво", предаде Ройтерс.

Сътрудничеството между Китай и Русия показа "добра" тенденция на развитие и мащабът на инвестициите между двете страни непрекъснато се подобрява, каза китайският премиер Ли Цян по време на днешните разговори в Пекин с руския министър-председателя Михаил Мишустин.

БТА