Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу възложи днес на председателя на Сметната палата Йоанис Сармас да състави служебно правителство, след като мандатът, който даде последователно на трите най-големи политически сили след изборите в неделя, не беше реализиран, съобщи АНА-МПА.


В ускорена процедура Кириакос Мицотакис, лидер на първата политическа сила Нова демокрация, и Никос Андрулакис, лидер на третия на изборите ПАСОК, върнаха мандатите, а Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА, която зае второ място на изборите, не прие мандата.

Днес, както изисква гръцката конституция, Сакеларопулу проведе последни консултации с тримата политически водачи, след което - при липсата на желание за сформиране на коалиционно правителство - определи Сармас за служебен премиер, пише БТА.

По конституция президентът назначава за служебен премиер по свой избор един от председателите на трите върховни съдилища - Върховния съд, Върховния административен съд и Сметната палата.

Сармас ще положи клетва утре. Служебното правителство ще остане на власт до произвеждането на предсрочни избори на 25 юни.

Процедурата по даването на мандат на трите първи сили беше формалност, доколкото веднага след изборите стана ясно, че Нова демокрация, която спечели убедително вота в неделя, ще търси абсолютно мнозинство чрез нови избори, които вече ще се произведат по различна избирателна система, която дава допълнителни места в парламента на най-голямата парламентарна партия.

Дир.бг