Руското министерство на отбраната съобщи, че три безпилотни катера са атакували днес призори военния кораб "Иван Хурс" в южната част на Черно море. Според съобщението дроновете са унищожени от въоръжението на кораба.


Инцидентът е станал около 5:30 на 140 км североизточно от Босфора, а мисията на "Иван Хурс" в района била да охранява подводните газопроводи "Турски поток" и "Син поток" между Русия и Турция.


Москва твърди, че нападението е дело на украинската армия и е извършено в икономическата зона на Турция. Министерството допълва, че няма повреди по кораба и свързва случилото се с експлозиите на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море в края на септември 2022 г.


"Иван Хурс" всъщност е от т.нар. 18280 за разузнавателни кораби и действа за свръзка и управление на флота, радиоразузнаване и радиоелектронна борба, включително проследяване на противоракетната отбрана на противника. Поради това той е и с доста символично въоръжение, според официалните данни - две установки с по две 14.5-мм картечници, както и преносими зенитни комплекси "Игла".


Как украински дронове са се оказали в другия край на Черно море от министерството не посочват. Няма реакция на Киев.

Дневник