Сънародниците ни в Одеса отбелязаха 24 май с полагане на цветя пред паметника на Кирил и Методий. Традиционно събитието се организира от Всеукраинския център на българската култура и Асоциацията на българите в Украйна. В него участие взеха над 60 представители на българската общност.  

На церемонията присъстваха генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, протоиереят в Святотроицкия одески храм Андрей Сулаков, представителят на Върховната рада на Украйна по правата на човека в Одеска област Мария Попова, както и предствители на Асоциацията на българите в Украйна, Одеското българско дружество, Конгреса на българите в Украйна, Българското народно събрание.  

Кратък рецитал с български и украински класици бе изнесен от учениците на Българското неделно училище „Васил Априлов“ към Всеукраински център за българска култура, с преподавател Валентина Кащи.

„Днес всички прославяме делото на Кирил и Методий. Радвам се да приветствам нашите сънародници, които всяка година се събират тук, за да почетат паметта на светите братя. През 2020 г. парламентът на България офиицално обяви новото име на националния празник – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”, каза в своето слово генералният консул Светослав Иванов. Той разказа и за историята на създаването на празника.

„Денят на българската просвета и на славянската писменост е голям празник за всички славянски народи. И днес ние се молим за нашия народ и за мир“, каза отцец Андрей Сулаков.

Директорът на Всеукраинския център на българската култура в град Одеса Димитър  Терзи разказва колко са значими  паметниците. „Паметникът на Кирил и Методий  стана едно много важно място за нас. Той обединява нашите сърца и желанието да развиваме родната ни култура и език. Особено в град Одеса, където живеят над 60 000 българи“, подчерта той.

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий се намира пред централния вход на Филологическия факултет на Одеския национален университет „И.И. Мечников“. Открит е през 2007 г.

БТА