Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“. Инициативата е по повод 28 май - Ден на парковете в България, съобщиха от пресцентъра на парка.

Походът ще започне от 10 часа на 28 май, а сборният пункт е Летния информационен център на ПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“.

Преходът е с продължителност около 3 часа, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по Шуменското плато и ще покажат интересни представители на растителния свят, които се срещат по маршрута. Той е обозначен с бяло-зелена маркировка.

Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен.

От пресцентъра на парка припомнят, че според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.

ШУМ.БГ