Въоръжените сили на САЩ и Южна Корея днес проведоха мащабни учения с бойни стрелби близо до границата със Северна Корея, въпреки че Северът предупреди, че няма да толерира подобно нещо, което възприема като репетиция за инвазия на нейна територия, провеждаща се буквално пред прага му, предаде Асошиейтед прес.

Днешните маневри са първите от общо пет учения с бойна стрелба, които ще бъдат проведени до средата на юни по случай 70 години от създаването на военния съюз между Сеул и Вашингтон. Обикновено Северна Корея реагира на подобни мащабни учения с ракетни и други оръжейни изпитания.

Американско-южнокорейските учения, наречени "Комбинирани учения за унищожителна огнева мощ", са най-големите по рода си, посочва АП.

По време на ученията са били симулирани артилерийски и въздушни удари по севернокорейски военни обекти на фронтовата линия в отговор на нападение. След това военните са отработили прецизни атаки по симулирани цели в тиловите райони, за да "унищожат напълно" севернокорейските военни заплахи, се казва в изявление на южнокорейското министерство на отбраната.  В него се добавя и че Южна Корея ще се стреми да установи "мир чрез непреодолима сила", за да се противопостави на севернокорейските заплахи.

Северна Корея не реагира веднага на началото на ученията. Миналия петък държавната ѝ медия нарече ученията "типична репетиция за война, насочена срещу Северна Корея" и добави, че "не може да не се обърне по-сериозно внимание на факта", че ученията се провеждат на няколко километра от нейната граница.

БТА