Хандбалният „Шумен 61“ търси допълнителна финансова подкрепа за участието си в А група за новия сезон, съобщиха от пресцентъра на клуба.

Клубът има основен спонсор, но бюджетът е тежък, тъй като става въпрос за издръжка на представителен отбор в елитната група, защитаващ спортния престиж на Шумен. Издръжката на такъв отбор е многокомпонентна. Тя включва, освен средства за екипировка, и хонорари на състезатели и треньорски екип, така също и наем за зала, съдийски такси, разходи за пътувания и др. На практика, отборът на „Шумен 61“ има само две близки гостувания – срещу „Спартак“ (Варна) и „Добруджа“ (Добрич). Останалите дестинации са далечни,  включително и до другия край на България, обясняват от клуба.

„Желанието ни, разбира се, е да запазим отбора. Ако се включат още няколко спонсори - с каквато и да е подкрепа, съхраняваме амбиции да сме лидер в мъжкия хандбал в България. Да не забравяме, че от новия сезон ще имаме гостувания още на ЦСКА, "Пирин" и "Беласица"  -  и трите са далечни дестинации. Доколкото зная, ЦСКА правят формула по модел на "Барселона"  -  под обща шапка футбол, хандбал и баскетбол, с много мощен спонсор. "Пирин" и "Беласица" са традиционни хандбални центрове и също имат много сериозни бюджети. Надяваме се и ние да намерим още подкрепа, защото ще бъде много лошо, ако пропуснем набраната инерция“, коментира президентът на клуба Светлозар Начев.

До 31 май състезателите трябва да заявят пред клубното ръководство и пред треньора Никола Карастоянов кой остава и кой напуска клуба. Въпреки очакванията основното ядро на състава да се запази, недостигът с финансирането се превръща в проблем за участието на мъжкия отбор в А група.

“Шумен” в последните години диктува модата в родния хандбал и е носител на 7 републикански титли и 4 купи на България. В последния сезон отборът направи златен дубъл, спечелвайки титлата и купата на България.

ШУМ.БГ