Френският президент Еманюел Макрон призова днес в реч, произнесена в Братислава, Европейския съюз да преосмисли управлението си и да „изобрети няколко нови формата“, за да отговори на стремежите за членство на страните от Източна Европа и Балканите, предаде Франс прес.

„Това е единственият начин да се отговори на легитимните очаквания на Западните Балкани, Молдова и Украйна, които трябва да се завърнат в ЕС и да запазят геополитическата му ефективност“, заяви френският лидер в навечерието на срещата на върха в Кишинев на Европейската политическа общност, обединяваща 47 държави.

Макрон се извини днес на източноевропейските държави, като каза, че Франция е трябвало да им обърне повече внимание на фона на предупрежденията им за войнстващата политика на Русия преди нейната инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

В речта си на форума за глобална сигурност - ГЛОБСЕК в Братислава френският президент отбеляза, че не трябва да има разделение между „Стара Европа" и „Нова Европа", имайки предвид трайните различия между източните и западните държави членки на ЕС по въпроси като Русия.

„Някои казаха, че сте пропуснали възможността да запазите мълчание. Мисля, че ние също изпуснахме възможността да ви изслушаме. Тези времена приключиха", каза Макрон под аплодисментите на публиката.

Той направи паралел със забележката през 2003 г. на тогавашния френски президент Жак Ширак, който заяви, че източноевропейските държави, които са застанали на страната на САЩ и Великобритания в тогавашното им решение да нахлуят в Ирак, на което се противопоставиха някои от големите западни страни, включително Франция и Германия, са пропуснали „добра възможност да запазят мълчание".

Тази забележка шокираха източноевропейските страни и допринесоха за трайното недоверие сред най-новите държави членки на ЕС, което се прояви отново, след като Русия започна войната си в Украйна през февруари 2022 г.

Впоследствие източните държави членки на ЕС, като Полша, разкритикуваха Макрон за това, че е запазил каналите за комуникация с руския президент Владимир Путин отворени, или за това, че е каза, че Русия не трябва да бъде „унижавана“ в хода на международните усилия за прекратяване на конфликта в Украйна, посочва Ройтерс.

Макрон каза още, че „Европейската отбрана“, като „европейски стълб в рамките на НАТО“ е „абсолютно необходима, за да бъде Европа „надеждна в дългосрочен план“, и призова европейците да придобият „капацитет за удари в дълбочина“ и да купуват европейски оръжия .

„От нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме и да управляваме нашето обкръжение“, каза френският президент на форума за глобална сигурност - ГЛОБСЕК в Братислава.

„Нашето географско положение няма да се промени“, а „Русия ще си остане Русия със същите граници“ и „трябва да изградим пространство“, което „ни позволява съвместно съществуване по най-мирен начин, без да проявяваме никаква наивност, с утрешна Русия“, призова Макрон.

Френският президент, който през 2019 г. каза, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“, отбеляза днес, че руският президент Владимир Путин е „събудил пакта с най-лошия електрошок“, нахлувайки в Украйна.

„Днес трябва с всички средства да помогнем на Украйна да проведе ефективна контраофанзива“, каза Макрон и добави: „Това е от съществено значение. Това е, което правим. Трябва да увеличим усилията си, защото това, което е заложено на карта през следващите месеци, е самата възможност за един мир, който да е плод на съзнателен избор и съответно да е траен“, каза той.

Макрон каза, че Западът трябва да предостави „осезаеми и надеждни гаранции за сигурност на Украйна“, които да са „много по-амбициозни“ от досегашните.

„Това ще бъде предмет на колективни дискусии през следващите седмици“, до срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, каза френският президент. По думите му Украйна „днес защитава Европа“ и „са ѝ доставени толкова много въоръжения“, че е в интерес на Запада „да получи надеждни гаранции за сигурност от нас в една многостранна рамка“.

БТА