Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс.

"Готови сме да направим всичко, за да защитим суверените си права и интересите си", каза Ким, цитирана от севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Изявлението ѝ бе направено след вчерашния неуспешен опит на Северна Корея да изстреля разузнавателен сателит. КЦТА съобщи, че ракетата носител се е разбила в морето заради неизправност.

Според южнокорейското разузнаване опитът на Пхенян е бил прибързан и отстраняването на проблема около ракетата носител може да отнеме няколко седмици, отбелязва Ройтерс.

Действията на Пхенян бяха разкритикувани от много страни, включително от Южна Корея, Япония и САЩ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че използването на балистични ракетни технологии е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност.

Сестрата на севернокорейския лидер каза от своя страна , че САЩ и други държави изпадат във "вътрешно противоречие", тъй като те вече са изстреляли "хиляди сателити".

Днес КЦТА публикува снимки на ракета, която излита от крайбрежна стартова площадка. Агенцията посочи, че това е новата ракета носител за разузнавателния сателит.

BTA