Сърбия трябва да преустанови действията, които целят да дестабилизират Косово, за да бъде прекратено насилието в северната част на страната, заяви днес косовският президент Вьоса Османи, цитирана от агенция Ройтерс.

„Предизвикателството идва от Сърбия - страна, която все още има нужда да се примири с миналото си“, заяви Османи пред Ройтерс преди началото на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

„Ситуацията е напрегната, но трябва да се погрижим да възстановим върховенството на закона в Косово и да разберем, че заплахата идва от отказа на Сърбия да признае съществуването на Косово като суверенна държава“, каза Османи.

По думите й Сърбия активно е подкрепяла „нелегалните структури“ в Косово, за да дестабилизира страната отвътре.

„Президентът (на Сърбия Александър) Вучич трябва да спре да подкрепя криминални групи, ако наистина иска мир“, каза Османи.

За да се сложи край на кризата в Северно Косово, сръбският президент Александър Вучич призова косовските власти да оттеглят наречените от него "предполагаеми кметове", съобщава още Ройтерс. Вучич заяви това при пристигането си за същата среща на високо равнище в Молдова, като подчерта, че подобна стъпка би била „най-силният ход“, който би могъл да разреши кризата.

Ескалацията на напрежението в отношенията Белград-Прищина започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите. В понеделник се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби. НАТО обяви, че още 700 военни ще бъдат разположени на територията на Северно Косово.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица.

БТА