Въпреки издадената срещу него международна заповед за арест, руският президент Владимир Путин е поканен на срещата на върха на страните с бързоразвиващи се икономики от групата БРИКС в Република Южна Африка (РЮА) през август, предаде ДПА.

И петимата държавни глави от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) са получили официална покана за срещата на върха, която ще се състои от 22 до 24 август в Йоханесбург, заяви днес външната министърка на РЮА Наледи Пандор на среща на министрите на външните работи на страните от БРИКС.

Тази годината срещата е изпълнена с особено политическо напрежение, тъй като през март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, отбелязва ДПА.

РЮА, която е подписала устава на МНС, ще бъде задължена да арестува руския президент при влизането му страната. Досега обаче РЮА не е изяснила позицията си относно процедурата, ако Путин действително присъства лично на срещата. Страната вече бе подложена на критики през 2015 г., когато отказа да арестува тогавашния судански президент Омар ал Башир и да го предаде на МНС, припомня агенцията.

По време на предварителните разговори в Кейптаун вчера външните министри на петте страни смятаха да обсъдят по-доброто сътрудничество помежду си и със страните от Г-20. Сред приоритетните точки в дневния ред на министерската среща е и въпросът дали държави като Саудитска Арабия, Египет и още 17 страни кандидатки за членство в БРИКС да бъдат приети в организацията.

Освен това министрите планираха да обсъдят и въпроси като бедността и неравенството в световен мащаб. Решения на тези въпроси обаче могат да се вземат само на срещата на върха, отбелязва ДПА.

БТА