Протестите в Северно Косово продължават днес за шести пореден ден, съобщават косовските медии. Местните сърби в три северни косовски общини – Звечан, Лепосавич и Зубин поток се противопоставят на изпълнението на служебните задължения на кметовете косовски албанци, които бяха избрани на предсрочните местни избори в Северно Косово на 23 април, които сърбите в Косово бойкотираха. Както всеки ден досега, и днес местните сърби се събраха сутринта пред сградите на общините в трите общини, за да протестират.

Рано тази сутрин пред общината в Звечан протестиращите косовски сърби започнаха подписка, която обосноваха с аргумента, че не им е позволено да влизат в сградата на общината, пише вестник „Коха диторе“. Към техния протест се присъединиха и лидерите на основната партия на косовските сърби Сръбска листа.

Според информация на косовския вестник хората на протеста в Звечан носят табели с надписи „Няма да ни изгоните от къщите ни“, „Искаме мир, а не сълзотворен газ и шокови бомби“, „Не сме престъпници, искаме само свободата си“, „Защо (косовският премиер Албин) Курти държи детето ми под прицел със снайпер“.

Местните сърби като „отговорни граждани всеки ден идваме пред общината, която е окупирана от специалните (служби) с дългоцевни оръжия“, е заявил един от протестиращите в Звечан в речта си пред сградата на общината в Звечан.

По информация на Косовското радио и телевизия, други протестиращи в Звечан са казали, че искат косовската полиция да се оттегли от общинската сграда, за да се върнат на работа, защото нямат други приходи нито от Сърбия, нито от Косово.

Ситуацията в Лепосавич към момента е спокойна. Според журналист на „Коха диторе“, протестиращите пред общината там са заявили, че искат да протестират по мирен начин, без проблеми или сблъсъци с мироопазващите сили на НАТО КейФОР.

В Зубин поток атмосферата около протестите също е спокойна. Журналистка от Косовското радио и телевизия съобщава, че на място са косовската полиция и военни от КейФОР, които се грижат за сигурността в общината. По нейна информация и днес в Зубин поток са звучали сръбски националистически песни.

Напрежението в Северно Косово нарасна миналия петък, когато косовски сърби се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си в общините, населени предимно със сърби. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите. В понеделник се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби – Звечан, Лепосавич, Зубин поток и Северна Митровица.

В южната част на Северна Митровица вчера се проведе протест на косовските албанци при засилено полицейско присъствие, който приключи спокойно. Според протестиращи те са били там, за да изразят недоволството си от насилието, упражнено върху косовските полицаи и военните от КейФОР. Освен тази проява, не е имало напрежение в Митровица, където също за кмет бе избран косовски албанец.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел засили снощи натиска върху косовските власти за взимане на мерки за деескалация на напрежението.

Имаме три ясни искания – нови избори сега, гарантиране на участието на косовските сърби, започване на създаването на Съюз на сръбските общини. Неспазването им ще има сериозни последици за нашите отношения, написа в Туитър Борел.

По отношение на породилото се напрежение между Косово и Сърбия в последните дни президентът на косово Вьоса Османи коментира пред Косовското радио и телевизия, че има законов път за разрешаване на ситуацията.

„Ако искат (нови избори на север в Косово), има законен начин те да бъдат организирани много бързо. Те (косовските сърби) входират техните петиции и ние (Косово) спазваме нашия закон. Ние не искаме нищо повече от законност и конституционност на цялата територия на Република Косово. Но когато се насрочват нови избори, разбира се, че е важно те (сърбите в Косово) да участват, тоест да участват като кандидати, но в същото време да участват и в изборите, така се осигурява по-голямата легитимност на избраните”, каза Османи.

БТА