С  поднасяне на венци и цветя и едноминутно мълчание под сиренния вой днес шуменци почетоха паметта на големия наш революционер и поет Христо Ботев. Церемонии се проведоха на две места в града – на двора на гимназията, носеща неговото име и на площад „Кристал“.

„Стремежът към свободата няма граници във времето. Той е вечен, красив и възвишен! Ботев има един копнеж – борбата и една мечта – поривът към свобода. Да носим този копнеж за борба и свобода – това значи да носим Ботев в сърцето си.

2 юни е дата на скръб и преклонение, но и ден на гордост с подвига на нашите предци. Нека помним не само подвига на героите, но и тяхната воля и стремеж за изграждане на нова, свободна България. Нека „По ботевски достойно да живеем, по ботевски бунтовно да горим! А днес пред подвига да занемеем, почтително глава да преклоним!“, каза в словото си директорът на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ Машка Крумова.

В училището се състоя церемония с участието на всички ученици и гости от Детска градина „Чучулига“.

Пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ да почетат поета-революционер се събраха десетки граждани, общественици и военни. Присъстваха областният управител Христо Христов, кметът Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова. Слово за Ботев чете историкът и университетски преподавател доц. Стефан Минков.

„Има дати в календара, които за нас като народ са и винаги ще бъдат специални, защото ни провокират да осмислим миналото, да оценим настоящето и и да помечтаем за бъдещето. Но трябва да помним, че това, което сме и това, което искаме да бъдем лежи върху саможертвата на хиляди наши предшественици отдали енергията и живота си за една идея – идеята за свободна и независима България“, каза доц. Минков. 

ШУМ.БГ