„Алкомет“ АД ще инвестира 50 млн. евро в сгради, машини и съоръжения през тази година. Това обяви пред журналисти днес собственикът на фирмата Фикрет Индже. На Шуменското плато той откри ежегодния спортен празник на компанията.

„Целта ни е да увеличим капацитета си, да подобрим качеството и да излезем на пазара с нови продукти. Във връзка с това започваме инвестиция на стойност около 50 млн. евро. С тази инвестиция „Алкомет“ ще се изкачи още едно стъпало нагоре“, каза Фикрет Индже.

Със средствата ще се построи нова сграда и ще се купи оборудване - два стана, сепаратор, слитер, леярска машина и други.

„За първи път ще кажа пред медии – ще имаме нов продукт, модерен – фолио за производство на батерии за автомобилната индустрия. Този продукт има голям потенциал за развитие и ние искаме да заемем мястото си. Скоро ще се закупят машините“, каза Фикрет Индже. С новите инвестиции в машини и съоръжения, освен за автомобилната индустрия, фирмата ще започне да произвежда и за авиационната индустрия.

„Аз съм човек, който има големи мечти. Преди време бях споменал за моя мечта, като някои си помислиха, че се шегувам. Бях казал, че искам да постигнем 200 млн. лева годишен оборот. Тези числа ние вече много отдавна ги надхвърлихме. Сега с тези нови инвестиции ще постигнем оборот от 600 млн. евро, или 1,2 милиарда лева", каза Индже.

Той добави също, че като модерна компания „Алкомет“ се стреми да става все по-екологична. Затова предстои въвеждане в експлоатация и на голяма собствена фотоволтаична система, която вече е монтирана на покривите на сградите. Тя ще задоволява около 15 – 20% от нуждите от електроенергия на "Алкомет". „В бъдеще няма да се използват вече досега използваните горива, ще се използва повече електроенергия, добита от възобновяеми източници. Ние се стремим да бъдем точно такава фирма с отношение към екологията, към зеленото“, каза бизнесменът.

Той обясни, че коронакризата се е отразила негативно на „Алкомет“, но фирмата вече се е справила с проблемите.

Фикрет Индже разкри, че мотото му е “Never give up” – Никога не се предавай.

Днешният спортен празник се проведе по традиция на поляната до Стария град. Служителите и работниците на фирмата мериха сили на футбол, волейбол, теглене на въже, дартс.

ШУМ.БГ