Индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто предложи мирен план за Украйна, предаде Ройтерс.

Планът включва създаването на демилитаризирана зона и произвеждането на референдум под егидата на ООН, с който да бъде определена съдбата на територии, които индонезийският министър определя като спорни, отбелязва Ройтерс. Планът бе презентиран на срещата в Сингапур "Диалог Шангри-Ла", посветена на въпросите на сигурността. В срещата участват представители на отбранителни ведомства и военни от целия свят.

Прабово Субианто прикани участниците в срещата да приемат декларация, с която да призоват за прекратяване на военните действия в Украйна.

Той предложи план от няколко точки, който включва прекратяване на огъня "на мястото на настоящите позиции на двете страни в конфликта" и създаване на демилитаризирана зона посредством изтеглянето както на украинските, така и на руските сили на 15 км от фронтовите позиции.

Индонезийският план предвижда демилитаризираната зона следва да бъде поставена под мониторинга на мироопазващи на ООН. Той включва и идея за произвеждането на референдум под егидата на ООН, посредством който, по думите на индонезийския министър, "да бъде установено обективно желанието на мнозинството от жителите на различните спорни райони".

Индонезия обявява мирния си план, след като тази година индонезийският президент Джоко Видодо посети както Москва, така и Киев, като предложи да бъде посредник в процеса по полагане на усилия за започването на мирни преговори между Русия и Украйна.

Ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел заяви на същия панел на срещата "Диалог Шангри-Ла", че ако военната подкрепа за Украйна бъде прекратена, то войната бързо ще приключи, като това ще доведе до изчезването на суверенитета на Украйна под натиска на външна агресия.

"Не можем да спрем да подкрепяме военно Украйна, защото не искаме мир, който е мир на капитулацията - мир, наложен от по-силния", категоричен бе Борел.

Неотдавна украинският президент Володимир Зеленски предложи мирен план от 10 точки, който предвижда изтегляне на руските сили от Украйна. Игор Жовква, главният дипломатически съветник на Зеленски, че Украйна няма интерес от примирие, което да фиксира руските териториални придобивки.

БТА