Русия и НАТО започват военни учения на километри едни от други. Тренировките се провеждат в Балтийско море.

НАТО изпраща 6000 души персонал, 50 кораба и повече от 45 самолета на около 200 километра от акваторията на Русия.

Финландия за първи път е част от учението като член на НАТО. Останалите страни, част от тренировките са Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ.

    Русия ще проведе учение с 40 кораба и катера, 25 самолета и около 3500 души личен състав.

    Флагманът на Балтийския флот на Русия - разрушителят "Настойчив" излезе от дълъг ремонт преди година. Основното му въоръжение са антикорабни и ПВО ракети. Другият важен кораб в учението е фрегатата "Ярослав Мъдрий", който има сходно въоръжение.

    Москва започва тренировките си само ден, след като НАТО даде старта на ежегодните тренировки под името Baltops 23. Тази година те стартират от естонската столица Талин, която е разположена на бреговете на Финския залив.

    "Не се случва често да водите колона от военни кораби в рамките на формация от 40 кораба, особено когато вие самият сте дълъг само 20 метра. Това е възможност, която се дава веднъж в живота", заявява подлейтенант Дан Томас от Кралския флот на Великобритания.

    Една от "звездите" на учението Baltops 23 ще е американският кораб USS Mount Whitney. Той служи като плаваща командна платформа на военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО.

    От страна на САЩ в учението ще се включи групата на "Шести флот". НАТО ще отработи мисии, като борба с подводници, морска ПВО защита, разчистване на мини и провеждането на спасителни операции.

    Тренировките на НАТО ще приключат на 16 юни в Германия. Руското учение приключва на 15 юни.

    Двете учения показват, че морския потенциал на Русия трудно може да се измери с този на НАТО. Единственият останал руски самолетоносач е без екипаж след тежък и изпълнен с проблеми ремонт.

    САЩ имат общо 11 самолетоносача и 9 вертолетоносача. Франция разполага с 1 самолетоносач и 3 вертолетоносача, Италия има 2 самолетоносача, като единият специализиран за лов на подводници. Великобритания също има 2 самолетоносача. Турция има 1 самолетоносач, който е въоръжен с дронове.

    Ученията Baltops стартират по време на Студената война, когато Москва възприема Балтийско море за свое вътрешно. По това време Балтийските страни са част от СССР, а Полша и Източна Германия - съюзници.

    Днес Балтийско море определено не е вътрешно за Русия. След присъединяването на Финландия в НАТО, пакта на практика може да осъществява пълен оперативен контрол над Финския залив.

    Миналата година ученията Baltops се оказаха доста важни. НАТО съобщи, че през цялото време тренировките били следени от два руски корвета.

    Журналистът Сиймор Херш пък написа в своя блог, че по време на ученията американският флот е заложил експлозивни заряди, взривили по-късно тръбопровода "Северен поток". Правителството на САЩ отрече това твърдение, наричайки го "напълно невярно и пълна измислица."

    По-рано днес Тихоокеанският флот на Русия обяви началото на големи учения и в Японско море и Охотско море, които ще продължат до 20 юни, предава БТА.

    Тихоокеанският флот обяви началото на големи учения в Японско и Охотско море, които ще продължат до 20 юни.

    "В ученията на бойната група на силите на Тихоокеанския флот участват повече от 60 бойни и спомагателни кораба, около 35 самолета на военната авиация, сили на бреговите войски на руския флот и над 11 000 военнослужещи", заяви министерството в Телеграм.

    По време на практическите учения корабните тактически групи и военноморската авиация ще търсят и проследяват подводници на условен противник, ще провеждат тренировки и бойни учения срещу надводни и въздушни цели, включително ракетни и артилерийски стрелби, ще отработват организацията на противовъздушната отбрана на корабните отряди и ще организират логистичната поддръжка на силите в морето.

Дир.бг