Традиционният фестивал „Зелени слънца“, посветен на Еньовден, ще се състои на 24 юни на Шуменското плато, съобщиха от пресцентъра на общината.

Празникът ще започне в 5,30 часа с посрещане на изгрева на слънцето, сплитане на венец от билки и цветя и еньовско хоро.

След това, от 9,00 часа, празникът ще продължи на паркинга на паметника „Създатели на българската държава“, където ще бъдат пресъздадени ритуалите „Мълчана вода“ и „Еньова буля“.

За децата са организирани работилница, арт школа и скаутски игри, а за доброто настроение ще се погрижат фолклорни състави от област Шумен. Присъстващите ще научат стари рецепти от народната медицина на Шуменския край, за които се вярва, че помагат при 77 вида болки.

Ще бъде подреден базар с ястия, напитки, мед и други изделия, изработени от билкови продукти. По-късно, от 10,00 часа, в Астрономическата обсерватория на платото може да се разгледа част от изложбата „Златните билки на България“, която съдържа позлатени билкови растения.

В празника по повод Еньовден ще участват производители и търговци на биопродукти, представители на „Магията на българската роза“ ООД, занаятчии, състави към читалища от област Шумен, Арт школа „Чифлигарови“, Центърът за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен и Скаутският клуб „Мадарски конник“.

Фестивалът „Зелени слънца“ се организира от ДПП „Шуменско плато“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Шумен, Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен и със съдействието на РИМ – Шумен и ШУ „Еп. Константин Преславски“.

ШУМ.БГ