20 административно-наказателни производства за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци са образували инспекторите от направлението „Чистота“ в Община Шумен от началото на годината досега. При ежедневните проверки са съставени и 28 констативни протокола и предписания, съобщиха от пресцентъра на кметството.

Актовете са издадени и на физически, и на юридически лица и са за изхвърляне на строителни, смесени битови и едрогабаритни отпадъци на непозволени за това места и за образуване на сметища.

Глобите са по Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен и санкциите за нарушителите са в размер от 100 лв. до 1000 лв.

От пресцентъра на администрацията допълниха, че проверките по местата на територията на общината, които се замърсяват най-често, от инспектори от направлението „Чистота“ в общинската администрация продължават.

От общинската администрация припомнят, че контейнери за събиране на строителни отпадъци от домакинствата в обем до 2 куб. м са поставени в Шумен, кварталите и селата на общината. Пет контейнера са разположени в двора на бившето военно поделение „Дивизията“ на ул. „Владайско въстание“, които могат да се използват всеки ден, включително събота и неделя, от 8.00 до 19.00 часа. По два контейнера има в кварталите „Дивдядово“ и „Макак“, един в кв. „Мътница“ и по един във всяко от 26-те села на общината. Също в двора на „Дивизията“  са поставени и контейнери за дървесни отпадъци, които могат да се използват само от физически лица.

Общо 17 са специализираните контейнери за дрехи, обувки и други изделия от текстил в Шумен. На територията на общината са разположени и 650 цветни контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали – хартия, картон, метали, пластмаси и стъкло.

ШУМ.БГ