Специално изработени медали ще получат всички участници, които финишират в състезанието по колоездене, бягане и дуатлон в пресечена местност “Шуменско плато” 2023. Надпреварата е в неделя, 25 юни на Шуменското плато със старт до паметник “Създатели на българската държава” от 8:30 за колоездачите и 8:40 за бегачите.

За последните щрихи около организацията на пресконференция днес говориха Данаил Денчев от основния организатор на състезанието велоклуб “Илчов баир” и Ирина Павлова от природен парк “Шуменско плато”.

“Условията за състезателите са много добри. Трасетата изсъхнаха след падналите дъждове. Радваме се и на голям брой участници – 249, на място ще могат да се запишат още 30 човека. Трасетата са маркирани, като за съжаление пак срещаме недоброжелатели, които бяха премахнали част от лентите. Те вече са възстановени и се надявам да няма други подобни инциденти” каза Данаил Денчев.

Той допълни, че на местата, където трасетата пресичат републиканската пътна мрежа, ще има хора на организаторите, които при необходимост, ще стопират за кратко автомобилите, докато състезателите преминат. За маршрутите е осведомена и полицията.

“За ПП “Шуменско плато” това събитие също е от голямо значение, не само заради това, че посрещаме стотици гости, но и заради факта, че за оформяна на трасетата на надпреварата се почистиха и много пътеки и места на платото”, заяви Ирина Павлова.

Павлова, която е част от клуба на ранобудните бегачи в Шумен (Shumen Early Runners) обяви и едно от събитията, които съпътстват състезанието – бягането “Бирена миля”. “Тази надпревара е за всички, които пожелаят да се включат. Всеки участник ще трябва да пробяга 1 миля или 1,6 км, като на всеки 400 м ще трябва да изпие една бира. За финиширалите успешни има награди. Стартът на тази надпревара ще е след 13,00 часа”, обясни регламента Павлова.

За най-малките гости на събитието и техните родители от Природен парк Шуменско плато ще осигурят безплатно посещение на Летния информационен център, ще има тест драйв с велосипеди. Ще се има и разяснителна кампания за Български регистър за донори на стволови клетки. На място всеки ще може да се изследва дали става за донор на стволови клетки.

Данаил Данчев и Ирина павлова благодариха на всички доброволци и спонсори, които се включиха в организирането на мащабното 12-то поред състезание.

“Шуменско плато” 2023 се организира и с подкрепата на Община Шумен, Природен парк Шуменско плато, Североизточно държавно предприятие.

ШУМ.БГ