Десетки шуменци и гости на града се събраха днес сутринта да посрещнат изгрева на слънцето, да съберат билки на Еньовден и да се включат във фестивала “Зелени слънца”, който по традиция на този празник организира Природен парк “Шуменско плато”.

След като посрещнаха слънцето, хората минаха под Еньовския венец и играха хора.

От 9,00 часа на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“ ще бъде подреден базар с ястия, напитки, мед и други изделия, изработени от билкови продукти. Ще участват производители и търговци на биопродукти, занаятчии, състави към читалища от област Шумен, Арт школа „Чифлигарови“, Центърът за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен и Скаутският клуб „Мадарски конник“.

За децата са организирани работилница, арт школа и скаутски игри, а за доброто настроение ще се погрижат фолклорни състави от област Шумен. Присъстващите ще научат стари рецепти от народната медицина на Шуменския край, за които се вярва, че помагат при 77 вида болки.

От 10,00 часа, в Астрономическата обсерватория на платото може да се разгледа част от изложбата „Златните билки на България“, която съдържа позлатени билкови растения.

Фестивалът „Зелени слънца“ се организира от ДПП „Шуменско плато“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Шумен, Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен и със съдействието на РИМ – Шумен и ШУ „Еп. Константин Преславски“.

ШУМ.БГ