Паметна плоча - знак за благодарността към шуменци за спасението на евреите  през 1943 г. бе поставена в Градската градина в Шумен. Тя е разположена до централната алея в парка. Инициативата е на Регионалната организация на евреите /РОЕ/ в Шумен „Шалом“

Паметната плоча бе официално открита от председателя на организацията Бета Хараланова и от нейния баща Нико Маеров, който е един от спасените преди 80 години и сега е най-възрастният евреин в региона. Присъстваха представители на различни етнически общности в Шумен, спомоществователи, помогнали да се изработи паметната плоча, представители на местната власт.

“Ние сме страшно благодарни на шуменци и на голямата част от българското общество, които преди 80 г. спасиха евреите в България. Ние помним. Помним смелостта на редица шуменци, известни и неизвестни, участвали в действията по спасяването на евреите” каза Бета Хараланова.

Тя допълни, че идеята за за паметника е отдавна, но преди една година са били преодолени различните административни проблеми и днес паметният знак е факт. Тя благодари на местната власт – кмет, областен, председател на Общинския съвет, че са намерили начин и са дали  правото еврейската общност да постави паметната плоча за благодарност на шуменци.

Знакът е  поставен върху постамент с надпис „Ние помним! С благодарност към шуменци. РЕО „Шалом“, 10 март 2023 г.“. На преден план изпъква менора-символ включен и в герба на Израел. Паметният знак е изработен от червено-кафеникав гранит с размер 90/110 см. с тегло около 350 кг. Автор е художникът и скулптор Бехчет Данаджъ.

ШУМ.БГ