Само за 5 месеца от началото на годината до края на май в Шуменско са установени 38 водачи, управлявали под въздействието на наркотични вещества. За цялата минала година броят им е 50, а през 2021-ва 32.

Това съобщи на днешния Международния ден срещу злоупотребата с наркотици и нелегалния трафик на наркотични вещества директорът на шуменката полиция ст. комисар Георги Гендов.

„Добрите ни резултати се дължат най-вече на ръста на пробите, които извършваме на терен. През 2022-ра ръстът е над 200%“, каза Гендов. През 2021-ва за наркотици са тествани едва 117, докато през 2022-ра те са вече 371. 

Полицията отчита ръст и на регистрираните престъпления, свързани с разпространението на наркотични вещества. През м.г. полицаите са хванали 89 дилъри, като 25 от тях са осъществявали дейност близо до училища. "Ще бъдем непримирими към този вид престъпления", добави Гендов.

Днес ОДМВР-Шумен проведе съвместна инициатива с Общински съвет по наркотични вещества за превенция на употреба на наркотични вещества. Полицаите спираха и проверяваха за алкохол и наркотици на пл. „България“ в областния град. Младежи от БМЧК пък раздаваха на водачите листовки за вредата от наркотиците.

На входа на Градската градина гражданите имаха възможност да минат по пътека със специални очила, симулиращи въздействието на синтетичен наркотик.

Тази година мотото на кампанията по повод Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества е „Хората са важни! Без стигма и дискриминация засилете превенцията“.

ШУМ.БГ