На територията на всички горски стопанства в обхвата на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ се предприемат действия за предотвратяване на възникването на пожари, съобщиха от пресцентъра му.

Извършват се и целенасочени проверки около местата за отдих, където се събират много хора, като са поставени нови табели указващи къде може да се пали огън. Навсякъде са подновени минерализованите ивици, противопожарните автомобили са изправни, а териториалните поделения разполагат с нужното специализирано облекло.

Във всички стопанства има изготвени графици за дежурства, за да може да се реагира на всеки сигнал подаден на спешен телефон 112.

Заради засушаването и очакваните високи температури през следващите дни от ръководството на СИДП призовават гражданите да не оставят открит огън без надзор, да не палят стърнища и сухи треви, както и да не изхвърлят цигари и запалими отпадъци на открито.

От СИДП казаха още, че през първите шест месеца на годината на територията му са станали 7 пожара. 3 от тях са станали в обхвата на РДГ-Шумен, като са засегнали общо 9 декара широколистни гори. За същият период на миналата година пожарите са 17, като 4 са на територията на РДГ-Шумен.

ШУМ.БГ