25 екипажа са подали заявки за участие в рали “Стари столици” 2023. Надпреварата е втори кръг от националния рали шампионат и ще се проведе на 5 и 6 август.

В най-старото българско рали ще участват Пламен Стайков и Рафи Кадир (Skoda Fabia R5), които спечелиха рали „Твърдица“, първи кръг от националния рали шампионат на България, шуменският екипаж и победител в последното издание на състезанието Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Citroen C5 R5), шампионите Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally 2 Evo).

Това обяви на пресконференция днес отговорникът по сигурността на рали “Стари столици” Данчо Данчев-Данчони.

“Трите екипажа са с най-мощните автомобили и са фаворити за първото място. Тази година е голямо присъствието на пилоти от Шуменско – 8 екипажа ще карат на столиците” допълни Данчев.

Сред заявените местни екипажи, освен Сурилов/Здравков, са дебютантите Константин Стойчев и Ханко Юриев (Сузуки Суифт), Бойко Стойчев /Антон Лазаров (ВАЗ 2107), Румен Димитров/Евгения Колева (ВАЗ 2015), Иво Дечков/Йордан Дечков (Сеат Ибиза), Добрин Борисов с навигатор Пламен Иванов (Рено Клио Макси), тандемът от Велики Преслав Христо Атанасов/Марин Иванов (Ситроен C2 VTS), екипажът, който представя община Върбица Сашо Стайков/Марина Йорданова (Хюндай 120). Пълният списък със заявени екипажи ще бъде публикуван тази вечер на сайта на рали “Стари столици”

На брифинга стана ясно още, че трасето на надпреварата на територията на общините Шумен, Велики Преслав и Върбица е готово на 100%.

“За нас е чест и ние сме готови да посрещнем надпреварата, която има много почитатели във Велики Преслав”, заяви кметът на града Янко Йорданов. В старата българска столица на 5 август ще бъде даден старт на 1-ия скоростен етап.

На пресконференцията директорът на ралито Савко Панайотов, заместникът му Пламен Стоев, Данчо Данчев, Янко Йорданов, началниците на шуменската пожарна Красимир Колев и на “Пътна полиция” Веселин Георгиев и д-р Валентина Узунова от Спешна помощ призоваха зрителите на ралито да спазват всички указания за безопасност, да заемат места, определени за тях, както и да внимават да не предизвикат пожари.

Организаторите припомниха, че етапите се затварят час преди старта на първия автомобил. За атрактивния градски етап в Шумен на 5 август от 19,30 часа, също ще има определени места за публиката. Няма обособени паркинги за зрители около “Арена Шумен”. Паркингът до залата ще е и сервизен парк и няма да е достъпен за автомобили на зрители.

Припомняме, официалното откриване на рали “Стари столици” е в събота, 5 август от 12,30 часа пред “арена Шумен”. В първия ден се карат 5 етапа – 4 около Велики Преслав и Върбица, 5-ият – затворен градски в Шумен. В неделя са останалите 5 скоростни отсечки – по два пъти се карат Лозево и Пивовара и в края Валерий Великов.

Награждаването на победителите е в неделя, 6 август, в 14,30 часа пред “Арена Шумен”.

ШУМ.БГ