Съединените щати наложиха санкции на четирима "видни представители на руския финансов елит". Всички те са свързани с Консорциум "Алфа груп" - "един от най-големите финансови и инвестиционни конгломерати в Русия", обяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА и БТА.

Четиримата санкционирани руски олигарси са съоснователят на "Алфа груп" Михаил Фридман, Пьотър Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев.

"Съединените щати ще продължат да предприемат всички необходими действия, за да потърсят отговорност от онези, които правят възможна войната на Русия срещу Украйна и извличат полза от нея", подчерта Държавният департамент.

Евентуалните активи на четиримата руски олигарси под американска юрисдикция ще бъдат замразени. Освен това на граждани на САЩ, както и на хора, живеещи в страната, е забранено да правят бизнес със санкционираните.

"Алфа банк", смятана за най-голямата частна финансова институция в Русия, вече е обект на санкции, отбелязва ДПА.

Въпреки тежките санкции, целящи да изолират Русия заради войната в Украйна, десетки руснаци, свързани с президента Владимир Путин или с руските военни, все още са добре дошли в страните от Европейския съюз, писа в. "Вашингтон пост".

Елена Исинбаева, руска състезателка по овчарски скок и двукратна носителка на златен олимпийски медал, която има близки връзки с Путин и носи почетно звание майор от руската армия, живее спокойно в луксозно жилище за милиони на Канарските острови в Испания.

Дъщерята и зетят на Борис Обносов, ръководител на руската корпорация "Тактически ракети", произвеждаща ракети и авиационни бомби, с които се унищожават украински градове и инфраструктура вече повече от година, продължават да живеят в Прага, където семейството им притежава множество имоти и луксозни автомобили.

А Мария Китаева, бивш съветник на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и почетен генерал-майор, за която се твърди, че сега има връзка с руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, през последната година многократно е пътувала до Унгария и Италия, за да пазарува, отбеляза американското издание, цитирано от БТА.

В публикация на страницата си в руската социална мрежа "ВКонтакте" през юли Исинбаева написа: "Живея там, където работя, ям това, което обичам, общувам с тези, които ценя и уважавам. ... Не забравяйте: Завистта е разрушително чувство. ... Аз съм човек на света, винаги съм била и ще остана такава!"

Не са наложени санкции срещу брата, дъщерята и други роднини на Магърдич Окроян, главен конструктор на руската компания "Союз", която произвежда двигатели за много от ракетите, изстрелвани по Украйна, включително тази, ударила миналата година търговски център в украинския град Кременчук, убивайки най-малко 20 души.

Роднините на Окроян притежават огромни луксозни имоти във Великобритания. "Фондацията за борба с корупцията" призова Окроян и неговите роднини да бъдат включени в списъците със санкции на ЕС и САЩ.

"Ако сте богат чиновник или някакъв мошеник или крадец, това е много лесно. Можете просто да се качите на частен самолет и да отлетите. Можете да си купите гражданство, да си купите разрешение за пребиваване или имот в чужбина, което ще ви осигури виза", каза Георгий Албуров, разследващ от "Фондацията за борба с корупцията".

"Това е голямо разочарование за всички, които се борят срещу корупцията в Русия", добави той, цитиран от "Вашингтон пост".

dir.bg