Назначеният от Русия губернатор на Крим днес заяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила две ракети в близост до Керченския проток, предадоха Ройтерс и БТА.

В свое изявление, публикувано в "Телеграм", Сергей Аксьонов каза, че Кримският мост, който Украйна атакува многократно, не е бил повреден.

На публикувани в руските социални медии кадри се вижда, че дългият 19 километра мост изглежда е обвит в дим. Агенция Интерфакс съобщи, че трафикът по моста е бил спрян.

В своя публикация в "Телеграм" съветник на Аксьонов каза, че около съоръжението е имало димна завеса и движението на автомобилите ще бъде възстановено в близко бъдеще, предаде ТАСС.

Малко след това назначеният от Русия губернатор написа в "Телеграм", че руските сили са свалили още една ракета над Керченския проток, съобщи агенция Интерфакс.

Според руското министерство на отбраната Киев се е опитал да нанесе удар по Кримския мост с ракети С-200, преработени в ударен вариант, но няма жертви и щети. Местните власти съобщиха, че движението по моста е било възстановено.

 

Часове по-рано Русия обяви, че е отблъснала украински атаки с 20 дрона по цели в Крим, предаде ТАСС.

Мишени на нападенията са били различни обекти на анексирания от Русия украински полуостров. Няма пострадали хора, нито са нанесени материални щети, съобщи министерството на отбраната на Руската федерация.

В комюникето се уточнява, че 14 от дроновете са били свалени от руската противовъздушна отбрана, а останалите шест са били неутрализирани от средства за радиоелектронна борба.

Предишната подобна атака на Крим беше извършена на 30 юли. Тогава руските въоръжени сили отблъснаха нападение с 25 дрона, отбелязва ТАСС.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че твърденията на руското министерство на отбраната не може да бъдат проверени по независим път.

До момента няма коментар от страна на Украйна. Тя почти никога не поема публично отговорност за атаки, но казва, че унищожаването на военната инфраструктура на Русия е от решаващо значение за украинската контраофанзива, отбелязва Ройтерс.

След руската пълномащабна инвазия в Украйна преди близо година и половина постепенно започнаха атаки и на територията на Русия. Отначало спорадични, те зачестиха през последните месеци.

Руски изтребител се е разбил по време на тренировъчен полет

Руски изтребител СУ-30 се е разбил по време на тренировъчен полет в Калининградска област, загинали са двамата пилоти на борда, предаде агенция РИА, като се позова на министерството на отбраната. Съобщава се, че причината за катастрофата вероятно е техническа неизправност, но не са дадени повече подробности.

Калининград е руски анклав, разположен на Балтийско море между Полша и Литва, и двете страни - членки на НАТО, пише Ройтерс.

Дир.бг