Официалните власти увеличиха броя на загиналите в опустошителните горски пожари на хавайския остров Мауи на 80 души, докато спасителните екипи и екипите за почистване продължават да копаят в развалините на историческия град Лахайна.

Властите съобщиха, че пожарникарите все още работят за овладяване на пламъците в Лахайна, Пулеху/Кихей и Горната част на Мауи, според изявление на окръг Мауи. Около 1000 души остават в неизвестност, съобщи по-рано полицията. Служителите на окръжния водоснабдителен център казаха на жителите да не пият вода от водопроводната мрежа поради опасения, че тя е замърсена от пожарите.

"Претърпяхме трагедия тук, на Хаваите", заяви губернаторът Джош Грийн в петък във видео, публикувано във Facebook. "Пожарите в Мауи са опустошителни. Но ние имаме надежда."

В четвъртък Грийн заяви, че броят на загиналите вероятно ще нарасне, докато екипите за издирване работят по щетите, които той определи като приличащи на сцена на бомбардировки. Пожарите са унищожили 1000 или повече постройки, каза Грийн. Според предварителната оценка на Accuweather Inc. щетите от пожарите възлизат на 8 до 10 млрд. долара.

Въздушни проучвания установиха, че в крайморския курорт Лахайна, някогашна столица на Хавайското кралство, са изгорели повече от 270 сгради. Хиляди жители и туристи са напуснали района, останал без електричество, телефонни услуги и интернет. След като лично видя щетите, губернаторът заяви, че това вероятно е най-голямото природно бедствие в историята на Хаваите.

Снимки и видеоклипове, публикувани в социалните медии тази седмица, показват апокалиптични сцени. Пламъците, раздухвани от силните ветрове на урагана, който се намира далеч от брега, обхванаха града толкова бързо, че жителите нямаха много време да избягат, а някои дори скочиха в океана, за да се спасят. Бреговата охрана съобщи, че е спасила повече от десетина души от водите край Лахайна на западния бряг на Мауи.

Службата на главния прокурор на Хаваите ще извърши "цялостен преглед на критичните решения и постоянните политики, предхождащи пожарите, в хода им и след тях", се казва в изявление на службата от петък.

Старата Лахайна, включително туристическата ѝ улица "Фронт стрийт", която някога е била пълна с крайбрежни ресторанти и магазини, е унищожена - каза Грийн. Според него почти всяка сграда в Лахайна ще трябва да бъде заменена, което ще отнеме много години и милиарди долари. Първоначалните оценки на щетите по всяка вероятност ще нараснат, когато стане известен пълният размер на разрушенията.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън определи Хавайските острови за бедствени райони, като по този начин освободи федерални средства за подпомагане на възстановяването. В петък повече от 1400 души се намираха в приюти за спешна евакуация на шест места, съобщиха властите.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации оказва съдействие при издирването и спасяването в Лахайна, заяви Ан Бинк, заместник-администратор по въпросите на реагирането и възстановяването, в интервю за телевизия Bloomberg.

Агенцията разполага със запаси от вода и готова храна и ще осигури краткосрочен подслон за хората, чиито домове са загубени или повредени, като освен това ще съдейства за евентуалния процес на възстановяване, каза Бинк.

Администрацията на Грийн се обръща към близките хотели, в които не е имало почиващи, за да осигури 2000 стаи за разселените. Но той също така помоли жителите на острова, чиито домове са останали непокътнати, да приемат хора, нуждаещи се от подслон.

"Всеки от нас има близък тук, на Мауи, който е загубил дома си, загубил е приятел", каза Грийн.

Според експерта по климата и горските пожари Мохтаба Садег, доцент по строително инженерство в Държавния университет в Бойсе, видът на пожарите, тръгнали от сухи треви в Лахайна, се разпространява изключително бързо. Пожарът се разпространява от ветрове от зона с високо налягане на север, които се спускат надолу към урагана Дора, зона с ниско налягане на юг.

Макар че подобна сложност затруднява учените да определят ролята, която глобалното затопляне може да е изиграло за изострянето на бедствието, изменението на климата удължава продължителността на пожароопасния сезон и увеличава опожарените площи в много части на света. Неотдавнашно проучване, на което Садег е бил съавтор, установи, че между 2000 и 2019 г. броят на хората в САЩ, изложени на риск от горски пожари, се е удвоил, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Пожарът е един от няколкото, които избухнаха тази седмица на Мауи, втория по големина от Хавайските острови.

Макар да не е известно какво е предизвикало пламъците, те са почерпили разрушителната си сила от същите условия, които подхраниха опустошителните пожари тази година от Канада до Гърция: растителност, изсушена от сушата и силни ветрове. По данни на американската служба за мониторинг на засушаването около 36 % от окръг Мауи е в умерена до тежка суша.

Dnes.bg