Референдумът ще се проведе на 15 октомври едновременно с парламентарните избори.

Блашчак заяви в социални мрежи, че въпросът ще гласи: "Подкрепяте ли премахването на бариерата на границата на Полската република с Република Беларус?", предаде Асошиейтед прес.

Въпреки че изграждането на оградата беше критикувано от опозиционните политици, в момента няма значима опозиция срещу съоръжението предвид ситуацията - Беларус е близък съюзник на Русия, отбелязва АП.

Напоследък в Полша се засилва загрижеността за дейността на руските наемници от частната военна компания "Вагнер" в Беларус и за нарастващия брой нелегални мигранти от кризисни региони, които искат да влязат в Европейския съюз.

Миналата година Полша обезопаси сухопътните участъци от 418-километровата граница с Беларус с ограда с височина 5,5 метра, припомня ДПА.

Въпреки подкрепата за оградата опозицията вижда в референдума предизборна тактика. Управляващата партия "Право и справедливост" е подложена на натиск заради високата инфлация, строгите закони за абортите и различни скандали за непотизъм.

Другите въпроси на референдума ще бъдат за отказ от приемането на мигранти в рамките на програма на ЕС, отказ от приватизацията на държавни предприятия и дали да бъде повишена пенсионната възраст.

БТА