Руски изтребител МиГ-29 от състава на силите за противовъздушна отбрана на Северния флот е вдигнат по тревога и е прехванал норвежки военен самолет, който се приближавал над Баренцово море към границата на страната, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, цитирани от РИА Новости.

"Засечена бе въздушна цел, приближаваща се до държавната граница на Русия. За идентифицирането й и предотвратяване на нарушаване на държавната граница на Русия във въздуха бе вдигнат изтребител МиГ-29", се казва в доклада на военното ведомство.

Екипажът на руския изтребител е идентифициран чуждата машина като самолет Р-8А "Посейдон" на Военновъздушните сили на Норвегия.

"При приближаването на руския изтребител, чуждият военен самолет направи завой", пояснява руското министерство на отбраната и уточнява, че норвежкият изтребител е предназначен за патрули над морски зони.

Руското военно ведомство допълва, че руският изтребител е летял в строго съответствие с международните въздушни правила, без да пресича маршрути и опасно да се приближава до чужд самолет.

Дир.бг