Трима български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са били задържани във Великобритания в рамките на широкообхватно разследване в сферата на сигурността, предаде днес Би Би Си.

Тримата заподозрени са били задържани през февруари и оттогава са държани под стража. Твърди се, че те са работили за руските служби за сигурност.

Срещу тях са повдигнати обвинения в притежание на документи за самоличност, които смятали да използват "неправомерно", знаейки, че документите са фалшиви. Става дума за паспорти, лични карти и други документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са били арестувани по силата на Закона за служебната тайна от детективи от отдела за борба с тероризма на лондонската Столична полиция, която отговаря за шпионажа на национално ниво.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев от Грейт Ярмут, Норфолк, 41-годишният Бисер Джамбазов от Хароу в северозападен Лондон и 31-годишната Катрин Иванова, която е регистрирана на същия адрес в Хароу.

За тримата се знае, че са работили и живеели във Великобритания от години.

Русев е имал бизнес контакти в Русия. Той пристигнал във Великобритания през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Според онлайн профила му в "ЛинктИн" (LinkedIn), след това той придобил компания, свързана с прехващането на комуникации и електронни сигнали. В профила му има и информация, че е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Бивши съседи в Хароу описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов работел като шофьор в болници, а в онлайн профила на Иванова в "ЛинктИн" пише, че тя е била лаборантка в частна здравна фирма.

Двойката, която се е преместила във Великобритания преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаване с "културата и нормите на британското общество". По информация от български държавни документи в интернет те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина.

Очаква се тримата обвиняеми да бъдат изправени пред съда в Лондон през януари. Те все още не са се признали за виновни по обвиненията.

БТА